Cum sa traim fericiti? Cateva ganduri la ceas de seara.

Buddha Teachings spune ca orice om care doreste –sufera. Dorinta este implicit suferinta. Pentru a atinge Nirvana sau Implinirea, omul trebuie sa se detaseze complet de lumea inconjuratoare intelegand  ca tot ceea ce este in jurul sau este trecator, gol si inutil. Dorinta ,sentimentele si opiniile sunt parte din mediul inconjurator precum si totalitatea vietii de pe Terra . Toate conduc  omul spre suferinta.

In momentul in care un om constientizeaza toate acestea se va elibera de presiunea lumii si a vietii materiale si va fi liber –implinit. Va putea intelege adevaratul sens al tuturor lucrurilor si va putea trai o viata echilibrata. Stiind valoarea exacta a tot ceea ce este.

Si ma intreb eu –Cum sa  te poti detasa complet de viata?  Cum putem sa constientizam ca totul este absolut trecator si inutil si  sa renuntam la orice dorinta care vine din adancurile noastre?

Cred ca toate religiile lumii si ideile venite din antichitate au un substrat. Un mesaj ascuns .

Dupa multe nopti de tossing and turning in bed  si incercarea de a ma detasa constient de tot ceea  ce este ,What Is ,o idee nebuna mi-a sagetat mintea.

Cum ar fi daca fiecare om si-ar trai viata zilnic fiind exact asa cum el simte ca este in interiorul sau-fara sa incerce sa impresioneze sau sa-si adapteze comportamentul in functie de situatia in care se afla , neafisand masti ? Oricum “totul este trecator” deci de ce sa incercam sa fim pe placul altora?

Nu cumva asta este detasarea despre care se vorbeste in meditatie sau in toate invataturile stravechi?Sa lasi totul sa treaca fara sa doresti sa devii ca el sau ca ea,ca modelul din reclama sau ca managerul echipei tale . Sa-ti faci treaba fiindca tu vrei sa o faci sau sa renunti la tot si sa te muti pe-o insula fiindca tu vrei sa faci asta.

Desigur ca exista o teama generala indusa  cum ca omul daca nu se supune unor legi morale ,sociale poate crea haos sau mai rau poate pune in pericol vietile altora.

Okay. Inteleg asta .

Dar in toate religiile lumii mai este un mesaj.

Acela ca fiecare dintre noi  suntem o fiinta de lumina ,care are un potential ascuns iar daca isi asculta sinele interior va ajunge sa evolueze atat de mult incat nu va mai exista o bariera in intelegerea si capacitatea sa spirituala ,mentala si fizica. Cu totii am auzit despre minuni intamplate unora sau altora sau mai precis care au fost create de unii sau altii. Totul cred ca vine din interior. Iar feeling-ul meu este  ca exact cine tipa tare ca vrea sa ne protejeze de rau este exact acelasi  care de fapt ne leaga la ochi si ne astupa urechile. Sau ne genereaza un sistem de valori si o educatie care sa indeparteze exact idea de a urma cine simtim ca suntem.

Media de azi ne bombardeaza cu modele si mesaje subliminale despre cum sa te comporti,ce sa exprimi,cum sa traiesti,cum sa-ti formezi o familie si cum sa fie familia ta etc  etc  si culmea, in paralel iti arata si efectul daca nu te comporti asa,cum ajungi sa fii,sa muncesti,sa te imbraci…Evident, un personaj cu multe lipsuri… Multe multe exemple despre “cum sa…”. Pana si familia noastra isi pune semne de intrebare daca nu urmam turma ..sigur este ceva in neregula cu noi si de multe ori nu incearca sa inteleaga propria ta parere. Si cum am putea sa condamnam familia noastra ? Cu totii traim in acelasi ritm, de atat de multi ani incat este foarte probabil ca niciodata sa nu iesim la liman, sa ne punem cateva intrebari esentiale.

 Concluzia: Nu cred ca oamenii se nasc rai. Violenti. Invidiosi. Cred ca modelele proaste din societate contribuie enorm la formarea acestor fatete ale personalitatii unui om. 

O conceptie straveche  din Taoism spune ca orice trebuie sa se intample se va intampla. Fie ca alegi sa te zbati ,sa schimbi sau sa influentezi ,pana la urma se va intampla. Mai bine te retragi si lasi procesul sa se deruleze de la sine. Un fel de analogie cu Buddhismul care spune sa te detasezi de tot.

Deci de ce sa ne speriem, sa suferim  ingrijorandu-ne,continuand sa ne amestecam in viata cotidiana si infranandu-ne din flow-ul nostru natural?

Ma intreb eu daca nu ne-ar fi mai bine sa ne detasam si de asteptarile celor din jurul nostru si sa fim noi asa cum simtim ca suntem? Indiferent de ce reactie vor avea cei din jurul nostru. Bineinteles ca schimbarea va fi mult prea evidenta si sunt multi cei care vor avea de obiectat in privinta ei …dar ce sens are sa traiesti dupa regulile altora ? Nu iti traiesc ei viata, tu ti-o traiesti.  Fara frica si fara grija .

Sa lasam toate dorintele in urma si sa ne bucuram de aici si acum.  Viata nu se intampla peste o zi,doua saptamani sau trei ani. Se intampla acum. Si sa ne bucuram si noi de ea fara a numara ce ne lipseste sau a face o obsesie dintr-o promovare sau o masina.

Nu stim ce va fi maine.  Azi este tot ce avem.

#traiesteazi #gasestearmoniaintine #iubesteviatasacume #danseaza #canta #spunemultumesc #beyourownhero

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s