Mama. Sotia. Femeia. Viata.

Prima si singura data cand am vazut un rechin langa mine a fost pe tarmul Marii Negre. Aveam 4 ani, era  vara lui ’89. Tata ma luase de mana sa mergem sa vedem ce adusesera pe plaja niste tineri cu o barca, veniti din larg. Aveau cativa rechini pe care ii prinsesera si multi alti pesti. Mi-a parut rau de ei, sa-I vad asa fara viata pe uscat. Aveau cam un metru fiecare si lumea se stransese buluc in jurul lor. Daca ar fi fost facebook  si astazi mai admiram pozele, caci nu cred ca mai gasesti rechini in mare in zilele noastre.

Mama statea pe cearceaf cu soru’mea si ne astepta. Vocea ei grijulie o auzeam de la trei metri, cel putin, chiar si daca as fi fost  intre valurile marii. Ma bibilea de ma albea, ma pupa, ma tragea de calcaie, eu o trageam de par, o mai palmuiam usor in semn de protest  si fugeam de ea pana cand, seara, ma urcam peste ea sa o imbratises, sa o pup si n-o lasam sa se uite la niciun film sau mai stiu eu la ce. Soru’mea era mai maricica si se uita minunata ce jocuri de copil tembel fac, asta pana cand saream si peste ea. Radeam toate trei pana lesinam si ne gadilam una pe cealalta, intr-o cursa nebuna.

Ii recunosteam vocea mamei dintr-o mie, uneori, cand ma jucam pe afara, ii auzeam si pasii in scara blocului cum vin sa ma caute. Bineinteles ca nu era o placere :))) stiam ce urmeaza.  Citesc destul de multa psihologie in ultimul timp, incercand sa ma inteleg mai bine. In ultimii ani, s-au tot promovat rezultate ale multor studii care demonstreaza importanta legaturii emotionale stabile dintre mama si copil.

Un nou nascut, dependent complet, se ghideaza dupa vocea mamei inca din perioada sarcinii. Cu cat mama isi accepta sarcina si perioada de maternitate mai usor si mai repede, cu atat relatia dintre ea si fat se dezvolta si se incheaga.  Viata nou nascutului va fi puternic influentata de comportamentul mamei si acceptarea completa a rolul ei de mama. O acceptare care stimuleaza rabdarea, blandetea, bunatatea si sustine atat relatia speciala dintre mama si copil, cat si sanatatea copilului. (The Practice of Psychoanalytic Parent-Infant Psychotherapy. Claiming the baby. 2005; Understanding Your Baby. 2004)

Printre bolile care sunt ereditare, in urma studiilor (un exemplu este un studiu facut pe 175 perechi de gemeni, unii dintre ei separati la nastere si crescuti in medii diferite), s-a constatat ca si parte din predispozitiile psihice se transmit ereditar. O relatie stabila intre mama si copil poate favoriza ameliorarea unor simptome sau poate chiar contribui la vindecarea lor.

Noi, femeile, avem o foarte mare capacitate de intelegere si iertare, a multor lucruri, de intuire si relationare prin care ne putem vindeca pe noi insene, daca ne sustinem, dar  mai ales cand vine vorba despre copii.

O parte din furia pe care am simtit-o fata de tatal meu era legata de faptul ca n-a putut s-o protejeze pe mama mea… era tot ce putuse el sa faca la acel moment…

Dupa revolutia din ’89, lucrurile s-au inrautatit in Romania.  Am asistat dupa varsta de 7 ani la cum se poate destrama unitatea unei familii. Conditiile de trai inrautatindu-se, mama mea a devenit din ce in ce mai preocupata de chestiunile financiare, incercand sa gaseasca solutii, de multe ori lucrand cu mult peste capacitatile ei de femeie.

O vedeam obosita dimineata, inainte sa plec la scoala, o vedeam  trista pe timpul zilei, deconectata de la feminitatea ei si deconectata de la noi, fetele ei. M-a influentat enorm comportamentul ei, o simteam rece, inchisa si tacuta fata de mine, rabdarea sa ma asculte ii lipsea si uneori, din prea multe griji, statea in sufragerie singura, plangand, pentru ca noi sa nu o vedem. Era maniera ei de a ne proteja de grijile care ii impanzeau sufletul.

Este groaznic sa favorizezi deconectarea unei femei de la feminitatea sa, sustinand competitivitatea si caracterul masculin necesar afirmarii in societate sau obtinerii castigurilor financiare.

O parte esentiala a feminitatii o reprezinta  manifestarea pasivitatii, a increderii in viitor, a sperantei, buna-dispozitie si linistea sufleteasca. O ruptura  puternica provoaca dezechilibru atat in femeie cat si in cei din jurul sau.

In ziua de astazi, femeile sunt din ce in ce mai antrenate in joburi care stimuleaza aceste manifestari ale capacitatilor lor, in competitii, si de cele mai multe ori pretul real platit de ele (nu castigul iluzoriu), deconectarea de la natura lor, devine  inteles  si foarte evident abia dupa varsta de 40 de ani.

Impactul pe care il produc prin acest comportament se manifesta la nivel global, suntem toti conectati la planeta pe care o locuim. Nu mai este un secret ca energia fiecaruia dintre noi influenteaza nu doar propria persoana, cat tot ce este in jurul nostru. Cu cat favorizam comportamente neadecvate, cu atat deterioram si mediul.

Sunt putine informatii cunoscute despre traci, dar unele dintre ele precizeaza ca in societatea tracica matriarhatul era favorizat. Acei oameni intelesesera importanta reala a femeilor. As vrea sa citesc mai multe despre traci, daci, dar se gasesc putine informatii, oare de ce?

La iudei, majoratul se atinge la 30 de ani, abia atunci este considerat organismul uman ca atingand pragul de dezvoltare. Femeile, dupa 30 de ani, care se pregatesc pentru maternitate se educa in acest scop si se ingrijesc ele insele, protejate chiar de familiile lor si de societate. Ei au inteles importanta acestui lucru.

Biserica Catolica abia luna trecuta  a facut publica decizia de a accepta-o pe Maria Magdalena ca apostol al lui Isus. Dupa 2000 de ani! Faptul ca Isus a fost urmat de multe femei, nu a fost considerat ca important. Aceeasi biserica sub forma Inchizitiei a contribuit la moartea a milioane de femei, acuzate de vrajitorie, cifrele rivalizand cu Holocaustul. Femei care doar fiindca erau singure, refuzand violenta medievala si fiind atasate de natura, erau deseori condamnate la moarte sub acuzatia vrajitoriei.

Aceste crime importiva Umanitatii au scapat nu doar nepedepsite ci din contra,  aceeasi biserica, care in ziua de astazi doar prin valoarea proprietatilor pe care le poseda  ar putea solutiona problema foametei in lume!, a contribuit tacit la promovarea  violului si incestului refuzand pedepsirea celor care le produceau.

Ma intreb ce fel de religie promoveaza aceste institutii?  Sub ce influenta?

Femeia este cea care creeaza viata in lume, prin puterea ei minunata si miraculoasa, unica, de a da nastere celei mai complexe manifestari a vietii de pe Terra – copilul.

Atunci cand ea este afectata de ceea ce se produce in mediul in care traieste, totul este influentat (aluzie biblica la Eva care “luand/primind” ceva de la cineva a fost necesara relocarea in afara mediului unde echilibrul era perfect).  Dar cea mai periculoasa manifestare a dezechilibrului ei se va reflecta in dezechilibrul propriului sau copil (ex Cain), influentand nu doar viitorul familiei, ci al societatii din care face parte si al mediului inconjurator.

Societatea nesigura in care traim, violenta si foametea sunt consecinte naturale ale sabotarii rolului femeii in societate, aceasta lipsa de apreciere manifestata fata de femei de-a lungul timpului care abia in secolele trecute au castigat, treptat, drepturile la educatie, libertatea si dreptul de vot. Aceste drepturi normale astazi pentru multe dintre noi au fost castigate cu pretul sacrificiilor umane, in fata unor societati “civilizate”, conduse de importanta de sine a unor barbati.

Nerecunoasterea capacitatilor  protective,  sensibilitatii si intelepciunii de care poate da dovada o femeie, in special in solutionarea problemelor si capacitatile relationale au condus la o lume bazata pe manifestarea  egoistica a posesiunii, cruzimii, degradarii. In Romania, femeile sunt in continuare victimele violentei si a nepasarii.

Pentru noi, femeile, este important sa invatam sa ne apreciem noi, insene, pentru darul minunat cu care am fost inzestrate.

Viata insasi, cu toata complexitatea ei, ne curge prin vene.

Mi-ar placea enorm sa particip la cat mai multe evenimente pentru vindecarea sufletelor noastre, armonizarea energiei feminine si dezvoltarea unei societati stabile, a noastre, in care sa invatam sa ne recunoastem sensibilitatea si sa o pretuim la adevarata valoare.

 

Ca si lectura recomand Psihodinamica dezvoltarii umane, editura Trei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s