Alergand pe coridoarele inimii.

 

 

Privii in inima – era o mare, un spatiu plin

De lumi cu mii de visuri

In toate visele vazui doar singur Unul

Aer si foc, pamant si apa, toate

Topite sunt in Unu

De frica ta niciunul nu cuteaza sa ti se opuna.

In tot ce vietuieste intre pamant si cer,

Bataia inimilor nu trebuie sa-si inceteze adorarea.

 

Soarele e doar o mica raza din stralucirea ta,

Si totusi, lumina mea si-a ta sunt la origine

Doar una.

Si daca cerul in rotirea lui nu-i decat praf,

La picioarele tale,

Totusi e Unul, fiinta mea si-a ta sunt numai una.

Cerul ajunge praf, praful devine cer,

Si Unul doar ramane, – esenta ta si-a mea sunt una.

Cum de strabat cuvintele de viata cerul,

Si isi gasesc odihna in camarile inguste ale inimii?

Razele soarelui cum pot sa se ascunda,

 

 

Pentru a straluci mai tare,

Sub vesmantul dur al pietrei pretioase ?

Hranita din malul fondului si adapata

Din noroiul mlastinii,

Cum de se plasmuieste lumina trufelor de trandafiri ?

Cum a ajuns picatura supta de scoica muta

Sa fie stralucire a perlei, desfatare a razelor de soare ?

Inima mea, de te avanti, ori te consumi

In jar fierbinte,

Unde si jar sunt tot o apa; fii doar a ta.

Fii pura.

 

Dschelaleddin Rumi

 

 

 

Unul dintre profesorii mei spune ca este foarte dificil pentru un text a fi tradus in mai multe limbi si a-si pastra acelasi inteles si farmec fiindca deseori cuvintele, desi au aceeasi forma si inteles  principal, contureaza o conotatie diferita in functie de perceptia persoanei care il citeste/aude. Chiar in aceeasi limba, de exemplu, cuvantul “cale” poate fi inteles diferit de doua persoane traind in acelasi spatiu nativ, avand aceeasi origine dar experiente de viata diferite.

Pentru ca o idee  sa poata transmite exact ceea ce defineste, pe intelesul mai multor persoane, este nevoie de folosirea simbolurilor care au influenta asupra inconstientului in mod universal, ce subsumeaza toate continuturile si imaginile inregistrate de-a lungul timpului in istoricul uman.  Astfel poti adapta la cerintele cotidiene noi concepte folosind o radacina simbolica, care sa reveleze  “realitatea”.

In ritualurile de initiere, cel ales/propus pentru un asemenea ritual, este introdus intr-o forma de “realitate” secreta, in urma cunoasterii ajungand a intelege lumea din alta perspectiva decat a putut-o cunoaste anterior.  Cunoasterea echivaleaza cu revelarea unei noi perceptii.

Setea pentru cunoastere este o caracteristica a omului care cauta neincetat a afla noi posibilitati, noi idei, poate noi metode de trai, imbunatatiri, ajustari insa in tot timpul dorinta de a creste in capacitate intelectuala este necesar a fi acordata cu experienta si intelepciune pentru rezultate optime care sa acopere toata fiinta, nu doar parti din ea. Pentru mine, perioada de studiu actuala este necesar a fi alternata cu mici momente de rasfat in care sa ma decuplez complet de la aceasta realitate si reculegerea intr-un spatiu intim, linistit.

Pe care l-am creat in inima mea

Orice noua creatie  incepe cu alegerea spatiului Sacru in care va fi stabilit altarul, axul central, punctul de sprijin al noii lumi care mentine in echilibru totul.

 

De cate ori simtiti o nevoie, poate pe o perioada a zilei, a va retrage intr-un loc in care sa fiti doar voi?

 

In anii trecuti, cand nu deprinsesem exercitiul de a ma detasa si retrage in propria mea fiinta, alegeam o camera in care sa ma pot retrage cand vreau sa-mi pun gandurile in ordine.

In camera respectiva, asezata cu spatele in directia sudului, orientata de la est spre vest, puteam sa stau fie pe o perna, fie sprijinita de spatarul unui fotoliu, cu ochii inchisi si respirand ritmic, pentru a ma linisti. In imaginatia mea trasam un cerc in jurul meu, printr-o raza aurie care sa ma poata “izola”, pentru acele cateva momente, de tot ce tine de lumea exterioara.

Pentru a putea ajuta creierul sa se oxigeneze  respiram adanc, pana in abdomen, tineam aerul timp de cateva secunde si expiram  puternic. In zece repetari in mintea mea se linisteau si gandurile. Tensiunea incepea sa dispara, muschii se relaxau, pe cerul mintii incepea a se ivi soarele, rasarind usor din est. A-ti imagina un rasarit de soare este magic fiindca pentru fiecare dintre noi are o conotatie deosebita si efecte extraordinare. Acolo, in spatiul acela, in linistea aceea intima se creeaza o noua lume, in interiorul tau.

Propria ta lume de vis.

Dupa ce reusesti a-ti linisti corpul si mai calma putin gandurile – alegerea unei mantre este un plus neasteptat. Cuvintele – rostite dupa alegerea spatiului sacru – au efecte de ancorare a momentului respectiv (cimentarea unei baze solide) pentru a-l putea accesa usor pe viitor. Cuvinte speciale, cunoscute doar tie, care sa te defineasca intim  pe tine ca fiinta si sa-ti dea sentimentul de incredere, frumusete, fericire.  Este foarte important a-ti da sansa macar zece minute a gasi locul acela in casa (sau camera) in care sa poti avea acces la tine insati, intr-un mod profund. Sa stii de cand ai trecut pragul ca este locul in care tu te reconectezi la pacea si linistea din interiorul tau, acolo unde gasesti iubire neconditionata.

Esentele sau betisoarele parfumate sunt plusuri minunate ce te ajuta sa te relaxezi sau iti stimuleaza imaginatia a colora pe ecranul mintii sentimente pe care sa le gasesti acolo unde esti doar tu.

 

Treptat… gasindu-ti timp pentru a te reconecta la tine insati, inveti sa te (re)cunosti si sa construiesti urmatorul pas intr-o initiere…templul.

 

 

Sa recapitulam:

  1. Alegerea unui spatiu sacru in care sa te poti retrage macar 10 minute pe zi.
  2. Respira adanc de cat mai multe ori pentru a te detensiona.
  3. Imagineaza-ti un soare in rasarit – cum te umple de energie, lumina, pace, bucurie.
  4. Alegerea cuvintelor magice. 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s