O cutie cu surprize.

 

Daca intrebi un copil de noua ani ce-si doreste de Craciun  cu siguranta va raspunde simplu, fiind in acord total cu dorinta si aratand prin atitudinea sa intensitatea si sinceritatea gandurilor sale. Cat de mult ne incanta copiii, urmarind raspunsul lor putem cu usurinta sa ne simtim relaxati, bucurosi ca avem ocazia sa ascultam o dorinta sincera si o recunoastem fara a fi necesar a adauga filtre pentru a verifica daca este chiar ceea ce-si doreste un copil sau exista posibilitatea unei confuzii. In timp lucrurile se complica, invatam nu doar sa ne ascundem gandurile sincere fata de ceilalti dar fata de noi insine in primul rand, de cele mai multe ori deoarece de-a lungul anilor ne-am lovit deseori de respingeri ale propriilor pareri sau refuzuri transante care au generat in interiorul nostru emotii usor neplacute. Libertatea de expresie este de multe ori cenzurata sau inexistenta chiar daca traim in tari care o valorifica. Deseori de la a spune ca faci un lucru pana la a face acel lucru in plan concret este cale lunga…cum este si de la a spune cine (crezi ca) esti – vrei sa pari – sau cine ai vrea sa fii si cine esti de fapt, prin simpla situatie ca propria imagine ti-a devenit confuza.  Departe de mine gandul ca cineva ar avea un interes direct a se da drept altcineva (a juca un rol cu un anumit scop meschin) – piei satana. 🙂 :))))))) (am valori traditionale crestine)

Pun totul pe seama confuziei care s-a manifestat de-a lungul anilor si inca se manifesta in vietile noastre.

Sa luam un studiu de caz.

Cum tineretul  in ziua de astazi trece printr-o criza identitara si experimenteaza un moment in care orientarea catre scopul precis este usor confuzorie gasim nenumarate cazuri de tineri care au incercat experienta peste granitele tarii si au fost influentati de culturi straine, filozofii, stiluri de viata, alegeri menite sa sporeasca calitatea vietii. Si este minunat schimbul de experienta intre culturi, o sansa a progresului, a dezvoltarii unei personalitati, stimularii creativitatii, apreciere umana indiferent de origine.  Insa exista si un risc, anume confuzia identitatii proprii.

Ne este din ce in ce mai usor sa calatorim si sa petrecem mai mult timp in diferite programe de studii sau de munca in strainatate si deseori o necesitate cum piata de munca din Romania nu ofera optiuni satisfacatoare, ceea ce este o tragedie – dar nu despre acest lucru vorbim.

Sa luam de exemplu un tanar in jurul a 30 de ani care a petrecut o perioada de doi ani (exemplu aleatoriu) intr-o tara din occident, in UE.

Aceasta persoana ne povesteste cum a invatat in acest timp cat de importanta este o fiinta umana indiferent de limba vorbita, de clasa sociala, de cultura pe care o detine, de venitul anual si posesiuni. A invatat si cum sa faca o selectie naturala a alimentelor, cum sa recicleze, sa pastreze in conditii bune timp indelungat ceea ce foloseste in mod frecvent (lucruri necesare zilnic). Astfel ca nu doar o garderoba este aleasa intr-un mod inteligent, practic, comfortabil, mancarea devenind o preferinta menita sa sustina viata iar gadgeturile sa protejeze mediul ci intreaga persoana este un tot unitar care isi traieste viata in acord cu spiritul fiintei umane care pune oamenii mai presus de orice – protectia mediului si prelungirea vietii.

Pare a fi un John Lenon, cineva care empatizeaza usor cu viata si toate componentele sale si promoveaza pacea, unitatea.

O imagine a unei fiinte sensibile.

Dar sa fim atenti la comportamentul si alegerile acestei persoane in detaliu, atat a cuvintelor cat si a micilor elemente ce scapa ochiului la o prima privire.

Cineva cu o viziune pozitiva asupra vietii, nu doar a declaratiei ci a credintei intrinseci, va alege o in garderoba sa nuante fie de o rezonanta vie, fie cat mai apropiate cromatic de culori naturale. Bej, crem  (neutre), albastru, verde inchis, maro, culori pastelate (deseori la femei), incercand a evita pe cat posibil culori inchise care sunt in opozitie cu starea interioara pozitiva. Manifestarea increderii in viata se reflecta intai in alegerile culorilor hainelor.

Primele obiecte vestimentare pe care un om le schimba in garderoba sunt – sosetele si lenjeria. J  Sunt cele mai accessibile si sunt primele care incep ciclul schimbarilor atunci cand starea de spirit se schimba – devenind deschisa, pozitiva. Sunt primele care ating pielea – obiectele vestimentare cele mai apropiate de interiorul nostru.

Necesitatea conectarii cu cat mai multi oameni se manifesta prin dorinta de a te integra in societate, dezvoltand un comportament pasnic, cald, prietenos (in acord cu declaratia aprecierii unei fiinte umane). Participand la evenimente care iti fac placere si in care iti dai sansa a fi real – autentic, in mediul propriu – astfel dand sansa oamenilor sa te cunoasca exact asa cum esti.  Deseori acest lucru se crede a se manifesta prin prezenta indelungata intre oameni, in diverse locatii sau la evenimente. O persoana care merge in diferite locuri cu scopul de a-si crea legaturi. Dar cat de autentic este comportamentul acestei persoane care tine mortis a fi prezenta mereu?

Cineva care spune a aprecia fiinta umana indiferent de origine sau trecut istoric – va accentua oare ideea conform careia razboiul a fost provocat tot de oameni? Ce fel de atitudine este aceasta? A evidentia ca omul este o fiinta periculoasa? Unde mai este increderea in viata aici? Sau dorinta de pace?

Cineva care isi doreste doar a fi intre oameni (fara interes) tine mortis a-si prezenta ideile “mai futuristice” cu scopul de a-si forma (platind  pretul insingurarii) o tabara proprie? Cat de uman este a te impune in baza unei noi ideologii? Cat de autentic si congruent este pentru cineva care declara a fi un suporter al fiintei umane? Nu cumva este un alt caz de “eu stiu mai bine si sunt mai bun decat voi”? Astfel tradand o superioritate si plasticitate?

Cineva care are convingere interioara despre natura vietii si aprecierea profunda a fiintei va consuma substante in dezacord cu sanatatea organismului? (de exemplu coca cola)

Cineva cu o cultura ecologica va consuma apa cu nivel crescut de reziduuri?

Cineva care isi doreste mentinerea valorilor umanistice va evidentia importanta dovezii unui statut material prin propriile alegeri ? (alegerea unui produs cotat ca o dovada a unei situatii financiare ridicate intr-un mediu preponderent sarac creand separare)

Tonalitatea cuvintelor, alegerea lor sistematica, felul in care o persoana relationeaza arata care este de fapt starea persoanei in comparatie cu declaratia despre cine vrea a fi perceputa.

Si… sa nu uitam sosetele. 🙂

Este un joc distractiv pe care daca il practici doar din curiozitate vei avea surprize neasteptate. Intreaba-te frecvent – care este motivul pentru care cineva spune ce spune si face ce face?

Ce vezi de fapt in aceasta realitate?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s