Nu este nevoie sa alergi sa cuceresti dragostea, ci doar sa fii capabil… sa iubesti.

 

“Spiritul isi impune limite pentru a se elibera treptat de ele, purificandu-se pe masura ce le parcurge. Cufundarea spiritului in subiectivitatea sa drept contradictia sa cea mai intima si prin aceasta – drept punct de criza – este perceput ca fiind raul.

Este necesar a se elibera obiectiv, depasind limitele, tinzand neincetat spre infinit, ajungand la fiintare-pentru-sine absoluta.”

 

 Hegel  prezinta intr-o minunata enciclopedie cum experienta vietii unui om se poate descrie filozofic in experienta spiritului care identifica in momentele cheie ale vietii sale, acele momente de turnura care rasucesc sau schimba drumul unui om precum invarti cheia unui ceas care va suna peste ceva timp victorios, anuntand un moment asteptat si setat chiar de el insusi, limitele pe care acesta va fi necesar sa le treaca pentru a ajunge cat mai sus pe treptele evolutiei.

A tinde neincetat spre infinit – a-ti dori sa fii mai buna in ceea ce esti sau ceea ce faci, sa devii neincetat cineva mai evoluat decat ai fost cu o zi in urma, sub varii aspecte cotidiene, caracteriale, profesionale.

Cu aceste etape necesare a fi parcurse, punctele de criza pot fi interpretate, din punctul meu de vedere,  coincizand cu momentele in care factori emotionali sunt determinanti, se pot identifica relatiile importante din viata unui om, deciziile cu privire la viitor, aspiratiile sale, dorinta de a da un sens actiunilor pe care le initiaza in calatoria implinirii.

A ajunge la intelegerea ca nimic din afara ta nu te poate intrista sau determina sa iei o hotarare ci tocmai judecata pe care o faci cu privire la acel lucru reprezinta o treapta pe scara evolutiei, este insasi trezirea si constientizarea ca exista un scop indiferent de factori emotionali si pentru a fi in acord cu propriul tau suflet este nevoie de integritate, fata pe propria ta persoana.

Starea constientizarii individuale fara un cadru al claselor de valori (adevar, drept, dreptate, frumos, bine) care sa aduca stabilitate si solutionare in limitele impuse pentru a fi depasite genereaza blocaje la nivel personal, dezacord, dezarmonie.

Cum se pot depasi aceste blocaje? Aceste praguri, conditii necesare pentru a slefui personalitatea unui om, se pot observa, intelege si depasi prin prisma comunicarii.

Primul pas este comunicarea intai cu propria persoana, stabilirea unui dialog autentic, in solitudine, poate este mai facil, pentru a crea un cadru comfortabil menit sa sustina cu blandete toate conflictele interioare (nimic din afara ta nu te poate intrista ci propria ta judecata asupra acelui lucru).

Recunoasterea profunda, completa a starilor interioare, a asteptarilor sau dorintelor de conduita, a da voie structurii sufletesti complexe a se manifesta in totalitate fata de propria persoana, intai, este un pas esential in evolutia fiecarei fiinte umane.

Foarte multe blocaje survin in momentul in care nu doar nu recunoastem propriile stari interioare dar le proiectam pe cei apropiati sau alti oameni, insa nimic din ce este exterior nu este strain de interiorul nostru.

Un blocaj ii este daunator persoanei in cauza iar lipsa comunicarii acelor stari nu aduce o solutionare ci adanceste conflictul. O persoana cu un blocaj se va comporta preponderent incongruent cu ceea ce ea este, fiind vizibil acest dezacord. Unitatea se produce in momentul acceptarii tuturor fatetelor unei personalitati in scopul vindecarii.

Este dificil a accepta ca exista parti din tine care sunt exact ca acelea de care te inspaimanti la ceilalti oameni insa fuga de evaluare si constientizare nu aduce o solutionare ci sporeste blocajul, prelungind timpul de intelegere si depasire.

Aprecierea justa a valorii popriei persoane si a vietii survine ca o consecinta naturala in momentul recunoasterii complexitati interioare si stabilirii unui cadru de valori proprii.

Pentru o femeie, personal, consider o necesitate cautarea autonomiei, acceptarea posibilitatii unei greseli, existenta riscului, formarea unui scop in care comunicarea sa fie exercitata cu bucurie, daca se poate, alaturi de cooperare.

Caci umatorul pas in vindecarea sau solutionarea blocajelor este comunicarea cu ceilalti. Una dintre prietenele mele imi reproseaza ca nu sunt diplomata, “ranesc oamenii” prin cuvinte si nu intelege cum pot face acest lucru “constient”. (nimic din afara ta nu te poate intrista decat …) Dar in diplomatie nu este subinteles ca este necesar “a purta manusi” cand transmiti un mesaj, deseori diplomatia poate avea un aspect agresiv.

Majoritatea dintre noi spunem ca “vrem sa stim adevarul” insa cat de pregatiti suntem pentru a afla “acel adevar”? Exista persoane care prefera sa traiasca ignorand aspecte esentiale ale fiintei lor, perpetuand un tipar nociv, decat sa auda cum se reflecta acel comportament. (eu am parcurs acest drum cativa ani la rand)

Insa, pentru a putea depasi un blocaj, comunicarea este esentiala. A propriilor stari, constientizarea lor si aspectelor propriei personalitati si comunicarea lor cu integritate.

Nu poti controla reactia unei persoane dar iti esti datoare tie insati a comunica ceea ce esti, pentru a-ti armoniza interiorul. Reactiile persoanelor din jur sunt rezultate ale propriilor stari interioare si judecati  asupra carora nu ai nici un control. A accepta dreptul fiecareia la propria integritate si astfel tuturor reactiilor este o dovada de responsabilitate intai fata de propria persoana.

 

Cam astfel vad eu o solutionare a blocajelor si depasire a pragurilor de evolutie, cu gratie. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s