Look closely – Ce vezi este ceea ce este sau ce-ți dorești să fie?

 

– Cum crezi că te poți apropia de o persoană care nu este extrovertită, nu are o viață socială dezvoltată, are puțini prieteni și nu sunt frecvente ocaziile în care s-o întâlnești?, mă întreabă el în timp ce-și soarbe ceaiul.

– Nu știu, nu cunosc astfel de persoane. Nu m-am gândit cum aș putea avea o relație cu cineva care nu o inițiază, răspund eu gândindu-mă dacă am fost vreodată în ipostaza respectivă.

– I-ai putea dărui ceva, oare, când o întâlnești?, revine el.

– Cu ce scop? Așa din senin? Cum să dăruiesc ceva unei persoane pe care nu o cunosc?, întreb eu uimită.

– Nu o cunoști, înveți astfel s-o cunoști…, spune el și între noi se lasă tăcerea în timp ce așează ceașca de ceai, din noul set primit, pe masă, și zâmbește.

 

Dacă ar fi să numesc un lucru ce m-a pus pe gânduri la vreun fost iubit atunci aș spune că acel lucru ar fi capacitatea de analizare a femeilor și felul în care a fost folosit rezultatul. Cu cât acorzi mai multă atenție unei persoane, cu atât începi să înțelegi cum relaționează și ce anume contează pentru acea persoană, care sunt lucrurile care îi plac și ce îi transmite o stare de apreciere, astfel încât să fie dispusă a mai slăbi din măsurile de siguranță pe care și le ia pentru a se proteja. De asemenea observarea  lucrurilor care îi displac poate fi o strategie pentru a-i atrage atenția, astfel acțiunile îndreptate către blocarea acelora fiind, poate, interpretate ca o dovadă de protecție, o atitudine binevoitoare.

Micul observator din noi se întreabă deseori  dacă  ceea  ce pare a fi cel mai frumos scenariu este chiar real sau doar o iluzie însă, noi, femeile, suntem atât de doritoare de atenție încât alegem a închide gura observatorului preocupat de gânduri nebune și exagerate și ne încredem în ceea  ce simțim… de multe ori o dorință de a nu mai fi singure, chiar dacă în fața noastră stă o alegere neinspirată și primim și avertizare.

O viață solitară nu sună prea atrăgător, deși sunt multe persoane ce aleg a fi singure, parcă este prea dificil a fi astfel timp îndelungat, așa că devenim vulnerabili la potențiale alegeri. Dar ceea  ce ne sabotează nu este oare propria grabă de a fi re-cunoscuți de către altcineva?

Acea determinare ce apare în momentul în care simțim că am vrea altceva decât ceea  ce avem în momentul prezent, ceva care să aducă noutate, să ne incite, să ne stimuleze să visăm, poate printr-o persoană care, cine știe, poate să ne completeze?

Îmi place să cred că în adâncul fiecărui om stă o dorință sinceră de iubire, dar,  până a ajunge la ea, în majoritatea cazurilor există multe alte dorințe care rivalizează, încadrate sub noțiunea de iubire. Intimitatea sexuală denumită dragoste sau iubire, atunci când se găsește într-o relație de lungă durată, este, ea, chiar acel lucru? Instinctele și emoțiile sunt factori puternic determinanți în felul în care decidem să ne trăim zilele și chiar de o emoție puternică ne poate salva viața într-un moment oportun, aceeași emoție ne poate determina să facem o alegere cu o consecință neplăcută sau nesănătoasă într-un alt caz.

Felul în care privim lucrurile este cel care ne sculptează realitatea în care trăim iar modalitatea de percepție  se poate schimba în funcție de situațiile pe care le întâlnim, prin oamenii cu care interacționăm, dacă le acordăm atenție, dacă ne ascultăm vocea interioară, putem învăța să distingem ce  este benefic pentru noi.

Aș vrea să pot oferi un ghid de autocunoaștere în cinci pași simpli care să însumeze ce anume este necesar a face pentru a afla care îți este esența și ce te avantajează dar o astfel de posibilitate nu-mi este la îndemână când știu că este  o călătorie lungă cea a autodescoperirii și  fără efort și răbdare  rezultatele sunt minime. Totodată, a te recunoaște este călătoria unei vieți.

Pot spune că ceea  ce te pornește pe acest drum  al autocunoașterii  profunde  este  saturația de încercări eșuate de a fi recunoscut/ă de către alte persoane, acelea cărora le poți vedea trăsăturile frumoase dar care nu pot înțelege și aprecia care sunt ale tale, drept urmare nu te recunosc pentru ceea  ce simți că ești. Când nu găsești ecou  în cei din jur sau apreciere fără așteptări este momentul în care te întrebi ce anume nu merge așa cum tu simți că ar fi potrivit pentru propria persoană?

Simțim, oare, iubire în viață și în relații sau ne place să credem astfel?  Știm întâi ce înseamnă iubire față de propria persoană? Nu este cumva dificil a ne oferi iubire când nu știm exact ce suntem și cum să ne comportăm cu noi înșine, totuși cerem altora să ne ofere acel lucru pe care nici noi n-am învățat a ni-l oferi?

Lucrurile banale precum cadouri sau favoruri, un stil de viață confortabil sau de revistă, au un efect mulțumitor, construiesc o satisfacție menită a demonstra ceva  dar eu mă refer la sentimentul acela adânc al unei recunoașteri a ființei din tine, a propriei valori mai presus de extremele vieții care ne testează, invariabil, câștigarea sentimentului  solid al siguranței  în propriile capacități, al libertății de alegere în ciuda normalității sociale sau al credinței nestrămutate că lucrurile vor evolua în bine, fiindcă meriți,  căci ai aflat, în final, sentimentul  recunoașterii  împlinitoare a ceea ce ești, în ciuda a ceea ce traversezi în viață.

A afla cine ești, sub toate acele straturi culturale care pun etichete și sub așteptările celor din jur,  te vindecă de dorința de a fi pe placul altora, pentru a fi în rândul unei societăți, deschide ușa autenticității și elimină posibilitatea unei relaționări false, sau aceea a atașamentelor.

Te salvează  de cine crezi că ești.    

One thought on “Look closely – Ce vezi este ceea ce este sau ce-ți dorești să fie?

  1. “Lucrurile banale precum cadouri sau favoruri, un stil de viață confortabil sau de revistă, au un efect mulțumitor, construiesc o satisfacție menită a demonstra ceva” Fara sa vreau sa fiu rautacios, dar care ar fi nivelul de inteligenta rationala si emotionala a persoanelor care traiesc o astfel de satisfactie ?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s